Meditasyon Nedir?
Meditasyon sözcük anlamında “derin düşünme, tefekküre dalma, derin düşünce olarak tanımlanmaktadır. Meditasyon, tam anlamıyla değişik bilinç seviyelerine yükselme sanatıdır. Meditasyonun amacı, alt ve üst düzlemlerin uyumlu birleşmesidir. Meditasyon bize zihnimizin yüksek yönlerini geliştirmemizde yardım eder. İçimizdeki gizli (uyuyan) yönlerin uyanışı, bilinç alanımızın genişlemesiyle meydana gelir. “Genişleme” kelimesi, aydınlanmanın anahtarıdır ve insan karakterinin engellerini aşarken, gittikçe daha çok “açılarak”, sonunda bütünlüğe kavuşacaktır.
Meditasyon insan aklının üstlenebileceği en büyük serüvendir. Tam olarak meditasyon hiç bir şey yapmamaktır. Eylem yoktur, düşünce yoktur, duygu yoktur. Bütünüyle gevşeyip yalnızca kendinize odaklanırsanız, bu meditasyondur.
Meditasyon bir disiplindir; öyle ki bize vücudumuzu rahatlatmamızı ve içimizde bulunan başlangıcı ve sonu olmayan kutsal kıvılcımla ya da öz varlıkla ilişki kurmamızı sağlamak için zihnimizi sakinleştirmeyi öğretir.
Meditasyon farkındalık demektir. Farkındalıkla yaptığınız her şey meditasyondur.
• Farkındalığın ilk adımı beden farkındalığıdır. Siz bedeninizin farkında olurken bir mucize ortaya çıkmaya başlar, beden daha gevşer ve ahenkli olur. Bedende bir huzur egemen olmaya başlar.
• İkinci adım düşüncelerinizin farkına varmaya başlarsınız.
• Üçüncü adım akıl farkındalığıdır. Aklınızın bu kadar çılgın olduğuna, çılgınca değişik yönlere koştuğuna çok şaşıracaksınız.
• Dördüncü adım da ise yavaş yavaş içinizdeki hız kaybolur, düşünceler yavaşça belirli bir kalıba girmeye başlar. Bu durumda düşüncelerin kaosu yoktur. Beden ve kafa dingin olduğu zaman, birbiriyle ahenk içinde bir köprü oluşturduğunu göreceksiniz. İlk kez uyum halindedirler. Bu da duygularınızın, hislerinizin, ruh hallerinizin farkındalığını sağlayacaktır.
• Meditasyon size duyarlılık ve dünyaya ait olduğunuza dair olağanüstü bir duygu getirecektir. Bu duyarlılıksa size yeni dostluklar yaratacak, dostluklar büyüdükçe, yaşam zenginliğinin farkına varmaya başlarsınız.
• Meditasyon yapmaya devam ettikçe içinizde önceden bilmediğiniz bir sevginin yükselmeye başladığını duyumsarsınız. Karşılıksız sevgiyi öğrenir, gönülden severseniz sevginizin gitgide daha fazla meditasyona ait olduğunun farkına varmaya başlarsınız.
• Bu aşamadan sonra nihai farkındalık gelir. Ve insan ancak bu uyanış sayesinde mutluluğun ne olduğu bilgisine erişir. Beden hazzı, akıl mutluluğu, kalp sevinci tanır ve böylece gerçek mutluluğa ulaşırsınız. Düşünceler yok olur, boşluklar görünür. Sessizlik. Kendi derinliğinize dokunursunuz. Kişi yalnız kalmayı başardığında, bir daha hiç kimseye, hiçbir duruma, hiçbir koşula bağlı olmadığı zaman gerçekten canlı ve mutludur.
Düzenli uygulanan bir meditasyon çalışması, insana sezgisel bilgi yolunu açar, akıl sakin ve istikrarlı bir hal alır. Kozmik bilinç ile birleşme yüce hali içerisinde, evrensel bilgi ile bağlantı kurulur.
Meditasyon belli bir kültüre ve ülkeye veya dine ait değildir. Evrenseldir. Meditasyon yalnızca bir teknik değildir. O bir olgunlaşma, bir gelişmedir. Her birey benzersizdir. Benzersizliği aramak büyük bir heyecan, büyük bir serüvendir.
MEDİTASYONUN AŞAMALARI
- Dikkatin dış dünyadan iç dünyaya yöneltilmesi (Pratyahara)
- Konsantrasyon (Dharana)
- Konsantrasyon halinde, kişinin kendisini zorlamadan kalabilmesi durumu (Dhyana)
- Evrensel bilinç ile birleşme (Samadhi)